Tylko jedno słowo

Herbata

Lipiec 25th, 2016

Herbaty najczęściej klasyfikujemy ze względu na stopień i sposób utlenienia liści herbacianego krzewu. Słowem tygodnia była kawa, więc przyszedł czas na herbatę, znamy wiele jej odmian, a może to ciągle ta sama roślina, a smak zawdzięczamy jedynie różnym sposobom przygotowania? Herbata rozpoczęła swą karierę w Polsce jako lek, by z biegiem czasu zyskać status najpopularniejszego napoju. Smaku herbaty nie można zapomnieć, ale w każdym zakątku świata smakuje ona inaczej.

Black TEA

Czarna Herbata czarna to najpopularniejszy na świecie napój przygotowywany z liści Camelli sinensis, herbaty chińskiej. 90% herbat sprzedawanych na Zachodzie to herbata czarna. Herbata czarna jest poddawana procesowi pełnej fermentacji (enzymy zawarte w liściach mają kontakt z powietrzem i powodują zmianę koloru liści), który nadaje jej mocnego smaku. Jest często mieszana z innymi roślinami, by uzyskać napój o innym smaku. Przykładem może być herbata Earl Grey, która jest przygotowywana z czarnej herbaty zmieszanej z olejem bergamotowym. Jedną z najbardziej znanych odmian czarnej herbaty jest Darjeeling – uznaje się ją za najlepszą z indyjskich gatunków herbat i jedną z najlepszych na świecie.

GREEN tea

Zielona Herbata zielona pochodzi z tej samej rośliny, co herbata czarna. Różni się od herbaty czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu. Na wielu plantacjach wysokiej klasy zielone herbaty produkuje się jeszcze klasyczną, starożytną metodą, wykonując wszystkie czynności ręcznie. Ma ona smak bardziej gorzki niż herbata czarna, a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Naparz zielonej herbaty bogaty jest w antyoksydanty oraz  w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.

WHITE tea

Biała Jej liście zwane są „lekko fermentowanymi, a mocno zwiędniętymi”. Białą herbatę wytwarza się z najmłodszych liści i nierozwiniętych pąków liściowych (a najcenniejsze gatunki wyłącznie z pąków), pokrytych drobnym, białym puszkiem – stąd właśnie nazwa herbaty. Podczas obróbki liście białej herbaty przechodzą tylko dwie zasadnicze fazy: więdnięcia, podczas którego lekko fermentują, i suszenia, które jednocześnie kończy proces fermentacji. Dzięki czemu napar ma słomkowy kolor, delikatny smak i zapach. Pu-Erh Liście czerwonej herbaty pu-erh zaraz po zbiorach poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji, który, nie niszcząc liści, barwi ich krawędzie na czerwonawy kolor. Fermentacja ta sprawia, że napar z suszu czerwonej herbaty ma ziemnistokorzenny smak i aromat. Herbaty czerwone są charakterystyczne dla Chin i Tajwanu – to stamtąd pochodzi większość światowej produkcji. Ta herbata ta zwana jest „Zabójcą tłuszczu”, gdyż działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit, co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów.

Oolong

Herbatę Oolong można najprościej określić, jako kompromis między herbatą zieloną a herbatą czarną. W przeciwieństwie do herbaty zielonej podlega ona procesowi utleniania, ale nie osiąga takiego poziomu utlenienia jak herbata czarna. Rooibos Herbata otrzymywana z krzewów Rooibos rosnących w południowych rejonach Afryki. Charakteryzuje się szczególną delikatnością w smaku i zapachu. Krzew ten nie jest spokrewniony z żadną z odmian krzewów herbacianych. Z krzewu zbiera się liście, łodyżki i małe gałązki, które po długim okresie suszenia tnie się na dwie lub trzy wielkości. Herbata bogata jest w składniki mineralne oraz antyutleniacze. Nie zawiera kofeiny, dlatego też bez obawy może być podawana nawet małym dzieciom. Nadaje się znakomicie jako herbata uspokajająca, polecana jest osobom nerwowym i mającym kłopoty ze snem. Rooibos bogata jest również w witaminę C oraz fluor. Często bywa nazywana herbatą zdrowia.

Ceremonia herbaciana jest wyjątkowym przeżyciem. Jej specyficzną cechą jest to, że każda jest inna i nie sposób żadnej powtórzyć

Ceremonia picia herbaty

Ceremonia herbaciana w Japonii, zwana chanoyu, ma uroczysty i podniosły charakter. W jej trakcie pije się sproszkowaną zieloną herbatę – matcha. Chanoyu odbywa się w pawilonie herbacianym, umiejscowionym w ogrodzie. Do pawilonu wchodzi się przez nieduże wejście – tak, by wchodzący mogli się pokłonić pozostałym. W trakcie degustacji naparu przestrzega się czterech zasad: harmonii, szacunku, czystości ducha i spokoju. Gospodarz, który zaprosił gości na chanoyu, przygotowuje herbatę w naczyniu chagama, następnie przeciera miseczki i łyżeczką z bambusa wsypuje sproszkowaną herbatę, dla każdej osoby po 3 łyżeczki (powstaje tzw. koicha czyli gęsta herbata). Na początku wszyscy goście piją z jednego naczynia. Potem napar przelewany jest do kilku czarek. Herbatę należy pić głośno. Pod koniec ceremonii gość honorowy dziękuje gospodarzowi za urządzenie ceremonii. Gospodarz również wstaje i wykonuje ukłon w całkowitym milczeniu w stronę każdego z gości.

Najdroższe herbaty świata

Niektóre z gatunków herbat wymagają specjalnej uprawy i osiągają astronomiczne ceny. Gyokuro to najdroższa herbata w Japonii. Jest bogatsza od innych gatunków w aminokwasy i chlorofil dzięki temu, że nad całą plantacją buduje się bambusowy dach na dwa tygodnie przed zbiorami. Herbata, dojrzewając w cieniu, musi wytworzyć więcej chlorofilu i jej liście są ciemniejsze, a aromat bardziej intensywny. Najlepsza gyokuro osiąga cenę 650 $ za kilogram.

Yellow Gold Tea Budsy. Herbatę tę zbiera się jedynie z krzewów rosnących na jednej konkretnej górze, w jednym konkretnym dniu w roku przy użyciu złotych nożyc, którymi ścina się jedynie pączki nierozwiniętych listków. Te z kolei po wyschnięciu trafiają do złotych puszek gdzie leżakują, by wzmocnić swój aromat, a następnie mieszane są z opiłkami ze szczerego, 24-karatowego złota, w Chinach uważa się, że spożywanie złota jest dobre dla zdrowia. Poza tym herbata lśni i prezentuje się wyjątkowo pięknie. Herbata ta osiąga cenę ok. 100 $ za 50 g.

Rodzaj herbaty                           Temperatura wody               Czas parzenia

Herbata Czarna                                   96°C                                    2-3 min.

Herbata Biała                                   75 – 85° C                               2-5 min.

Herbata Oolong                                 90 – 96° C                              1-3 min

Herbata Pu-Erh                                    96° C                                   3-5 min.

Herbata Rooibos                                  96° C                                   3-5 min.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Theme by Sash Lewis.